pátek 13. ledna 2012

Hraběnčin štrúdl

     Hraběnčin štrúdl je má nejoblíbenější jablková buchta. Je vláčná, akorát "mokrá":-) a lahodná. Dalším plusem je nenáročná a časově příznivá doba přípravy. O víkendu je mou oblíbenou součástí snídaně. Už aby byla sobota...
Na internetu tuto pochutinu můžete nalézt pod různými názvy - hraběnčin koláč, hraběnčiny řezy atd.

Ingredience:
Těsto
- Hera nebo máslo
- 4 žloutky
- 120 g cukru
- 450 g hladké mouky
- 1/2 prášku do pečiva

Náplň
- čtyři větší oloupaná jablka
- skořice a cukr na posypání
- 4 bílky
- 160 g cukru moučka

Nejprve utřeme máslo pokojové teploty se žloutky a cukrem. Poté zapracujeme prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Třetinu těsta oddělíme a dáme ztuhnout do mrazáku.
Plech vytřeme papírem od másla:-) a vysypeme moukou. Poté na plechu rozválíme zbylé 2/3 těsta, hezky rovnoměrně:-)
Oloupaná jablka nastrouháme a můžeme pokapat citronovou šťávou, aby nezhnědla. Rozprostřeme je na vyválené těsto a podle chuti osladíme a lehce posypeme skořicí. (Můžete samozřejmě přidat i oříšky, rozinky namočené v rumu apod. Já mám nejraději tuto jednoduchou kombinaci.)
Poté vyšleháme bílky se špetkou soli a postupně zašleháme 160 g cukru. Sníh lehce rozetřeme na jablkovou směs.
Navrch nahrubo nastrouháme těsto z mrazáku.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180° cca 20-30 min.


Při pečení mi dělaly společnost krásné červánky.

2 komentáře:

  1. Včera byly červánky luxusní, a tuhle buchtu peče babička, mám ji taky ráda : )

    OdpovědětVymazat
  2. Tahle buchta se jí skoro sama:-)

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...