sobota 26. listopadu 2011

Mikuláš a jeho vizuální proměny v čase

     Brzy bude městy i vesničkami chodit Mikuláš v doprovodu anděla a čerta. Svatý Mikuláš je jedním z nejuctívanějších svatých v křesťanské historii. Byl biskupem v  Lykii, oplýval štědrostí a zastával se nespravedlivě obviněných. Jeho svátek připadá na 6. prosince a během něho jsou děti obdarovávány drobnými dárky, především sladkostmi.

     V české a slovenské tradici je Mikuláš vypodobňován jako vysoký muž s dlouhým bílým vousem oděný v dlouhé bílé košili s červeným zlatem vyšívaným kabátem. Na hlavě mu trůní biskupská čepice se zlatým křížem. V ruce mívá dlouhou zlatou berlu - biskupskou hůl. Doprovází ho čert s andělem. V noci z 5. na 6. prosince obcházejí lidské příbytky. Laskavý Mikuláš, vzbuzující v dětech úctu, se ptá rodičů, zdali jejich dítka byla po celý rok hodná a pilně se učila ve škole. Poté vyzkouší, zdali se umějí hezky modlit (dnes nahrazeno básničkami). Hodné děti obdaruje pamlsky a ovocem, zlobivé uhlím a bramborami. Anděl kolem sebe šíří klid a pohodu, naproti tomu čert má za úkol nahnat uličníkům strach a vzbuzovat respekt.
     Moje maminka v jednom bazaru objevila obrázky Mikuláše a čerta, které se dříve vkládali do perníků. Porovnejte, jak se vzhled těchto dvou postav během času proměnil:-) Na starších obrázcích vzbuzuje Mikuláš opravdu posvátnou úctu. Čert se tváří tak hrůzostrašně, že bych měla pomalu strach perník s jeho podobiznou sníst. A na těch dnešních? Mikuláš vypadá jako hodný stařík a čert se tváří jako spolužák z mateřské školy...

Tenkrát:







Dnes:

















A pro jistotu si zopakujte básničky...:-) (převzato z detskestranky.cz)

Mikuláš
Až přijde Mikuláš,
řeknu mu Otčenáš,
nastavím košíček,
on mi dá jablíček
a já mu zazpívám
jak v háji slavíček.

Přijde-li rohatý
s metličkou do chaty,
schovám si hlavičku
v proutěném košíčku,
nedám mu jablíčko
ani svou dušičku.


Mik, mik, Mikuláš
Mik, mik, Mikuláš,přišel s čertem na koláč.
Čerte, čerte chlupatý,nechej pytel za vraty.
Slibuju ti, slibuju,
že už zlobit nebudu.


Mikuláš - Antonín Jaroš
Strejček náš Mikuláš
plný pytel nese,
celý je ohnutý,
hlava se mu třese.

Oříšky, jablíčka,
taky kousek uhlí,
nežli to roznese,
bude celý ztuhlý.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...