pondělí 3. října 2011

Dýně pečená s česnekem a tymiánem

     Druhá půlka dýně z trhu stále čekala v lednici, tak jsem ji včera zpracovala do dobroty, co nám pohladila bříška. Inspirovala jsem se receptem z nové kuchařky Hanky Michopulu Recepty z farmářského trhu. Je velice snadný a výsledek perfektní, stejně jako u předchozího receptu.

Suroviny:
1 kg dýně
1 hlavička česneku
olivový olej
mořská sůl
čerstvě mletý pepř
svazek tymiánu

Hančin recept:
Troubu předehřejte na 180°C. Dýni oloupejte a nakrájejte na větší kusy (cca 7 cm). Česnek rozeberte na stroužky, ale neloupejte. Obojí vložte do pekáče a hojně pokropte olivovým olejem. Osolte a opepřete, posypte lístky tymiánu sdrhnutými z jednotlivých větviček. Pořádně promíchejte, aby se dýně obalila olejem a bylinkami po celém povrchu.
Dejte péct do trouby na přibližně 45 min (podle výkonu), dokud není povrch jemně opečený a dýně zcela měkká a rozplývavá. Jezte s chlebem.

     Upečená dýně je výborná s vícezrnným chlebem a kopečkem zakysané smetany.

     Od Hanky Michopulu mám již delší dobu kuchařku Zpátky domů. Hančiny recepty miluju. Je mi sympatický způsob podání receptů, použité suroviny i krásné fotky. Recepty z farmářského trhu mě nadchly. Najdete zde velké množství receptů ze sezónních českých surovin. První díl kuchařky je orientován na podzim a zimu. Hanka nabízí recepty, kde hlavní roli hrají tyto suroviny: brambory, celer, cibule, čekanka, dýně, houby, hrušky, jablka, kapusta, kaštany, kdoule, luštěniny, mangold, mrkev, ostatní kořeny, petržel, pórek, řepa, švestky, vlašské ořechy či zelí. Pokud sáhnete po této knize, rozhodně neuděláte chybu, její nákup se vám mnohonásobně vrátí v podobě labužnických zážitků.


















  

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...